6.1 INTRODUCERE ÎN JAVA

Ce este Java?

Este un limbaj de programare. El acceptă instrucțiuni în limba engleză care mai apoi sunt transformate în bytecode care la rândul lui este transformat de interpretorul Java în limbaj mașină.Limbajul mașină este citit de către calculator care îndeplinește task-urile comandate.

Curs - Programare JAVA

    Programarea are aplicații nelimitate.Java este folosit pentru a creea aplicații care rulează pe sistemul de operare Android.Deasemenea Java este folosit pentru a creea aplicații Desktop.

    Despre JAVA

 

    Java este o tehnologie inovatoare lansată de compania Sun Microsystems în 1995, care a avut un impact remarcabil asupra întregii comunități a dezvoltatorilor de software, impunându-se prin calități deosebite cum ar fi: simplitate, robustețe și nu în ultimul rând portabilitate. Denumită inițial OAK, tehnologia Java este formată dintr-un limbaj de programare de nivel înalt pe baza căruia sunt construite o serie de platforme destinate implementării de aplicații pentru toate segmentele industriei software.

    Limbajul de programare Java

    Înainte de a prezenta în detaliu aspectele tehnice ale limbajului Java, să amintim caracteristicile sale principale, care l-au transformat într-un interval de timp atât de scurt într-una din cele mai populare opțiuni pentru dezvoltarea de aplicații, indiferent de domeniu sau de complexitatea lor. 

 

 • Simplitate - elimină supraîncarcarea operatorilor, moștenirea multiplă și toate ”facilitațile” ce pot provoca scrierea unui cod confuz. 

 

 • Ușurința - în crearea de aplicații complexe ce folosesc programarea în rețea, fire de execuție, interfața grafică, baze de date, etc. 

 

 • Robustețe - elimină sursele frecvente de erori ce apar în programare prin renunțarea la pointeri, administrarea automată a memoriei și eliminarea pierderilor de memorie printr-o procedura de colectare a obiectelor care nu mai sunt referite, ce rulează în fundal (”garbage collector”).

 

 • Complet orientat pe obiecte - elimină complet stilul de programare procedural. 

 

 • Securitate - este un limbaj de programare foarte sigur, furnizând mecanisme stricte de securitate a programelor concretizate prin: verificarea dinamică a codului pentru detectarea secvențelor periculoase, impunerea unor reguli stricte pentru rularea proceselor la distanță, etc. 

 

 • Neutralitate arhitecturală - comportamentul unei aplicații Java nu depinde de arhitectura fizică a mașinii pe care rulează. 

 

 • Portabililtate - Java este un limbaj independent de platforma de lucru, aceași aplicație rulând fără nici o modificare și fără a necesita recompilarea ei pe sisteme de operare diferite cum ar fi Windows, Linux, Mac OS, Solaris, etc. lucru care aduce economii substanțiale firmelor dezvoltatoare de aplicații. 

 

 • Este compilat si interpretat, aceasta fiind soluția eficienta pentru obținerea portabilității. 

 

 • Performanța - deși mai lent decât limbajele de programare care generează executabile native pentru o anumită platforma de lucru, compilatorul Java asigură o performanță ridicată a codului de octeți, astfel încât viteza de lucru puțin mai scăzută nu va fi un impediment în dezvoltarea de aplicații oricât de complexe, inclusiv grafica 3D, animație, etc. 

 

 • Este modelat dupa C si C++, trecerea de la C, C++ la Java făcându-se foarte ușor.

 

    Este un stil particular de programare care implică o modalitate specială de proiectare a soluțiilor în probleme particulare. Cele mai moderne limbaje de programare, inclusiv Java, susțin această paradigmă.

    OOP- Object Oriented Programming

 

    OOP este un stil particular de programare care implică un mod special de proiectare a soluțiilor probleme particulare. Majoritatea limbajelor de programare moderne, inclusiv Java, susțin această paradigmă. Când vorbim despre OOP, vorbim despre:

 • Moștenire
 • Modularitatea
 • Polimorfism
 • Încapsulare(codul obligatoriu și datele sale)

În funcție de modul de execuție a aplicațiilor, limbajele de programare se împart în două categorii: 

 

 • Interpretate: instrucțiunile sunt citite linie cu linie de un program numit interpretor, și traduse în instrucțiuni mașina. Avantajul acestei soluții este simplitatea și faptul că fiind interpretată direct sursa programului obținem portabilitatea. Dezavantajul evident este viteza de execuție redusă. Probabil cel mai cunoscute limbaj interpretat este limbajul Basic. 

 

 • Compilate: codul sursă al programelor este transformat de compilator într-un cod ce poate fi executat direct de procesor, numit cod mașină. Avantajul este execuția extrem de rapidă, dezavantajul fiind lipsa portabilității, codul compilat într-un format de nivel scăzut nu poate fi rulat decât pe platforma de lucru pe care a fost compilat. 

 

Limbajul Java combină soluțiile amintite mai sus, programele Java fiind atât interpretate cât și compilate. Așadar vom avea la dispoziție un compilator responsabil cu transformarea surselor programului în așa numitul cod de octeți, precum și un interpretor ce va executa respectivul cod de octeți.

The Java Development Kit – JDK 

 

 Pentru a începe programul  Java, trebuie să obțineți o copie recentă a Java JDK. Aceasta poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Sun Microsystems, http://java.sun.com/. După ce l-ați descărcat și instalat sunteți gata să începeți. Aveți nevoie de un IDE care se potriveste precum - Android Studio, Eclipse.

 

Primul program Java

 

Primul program va fi creat pentru a il saluta pe unul dintre cei care au lucrat la realizarea acestei carti, Vasi. 

Deschideți editorul de text și introduceți următoarele rânduri de cod:

 

public class Basic { 

 

    public static void main(String[] args) {

 

        System.out.print("Hello Vasi");

 

    }

 

}

 

Salvați fișierul ca Basic.java. Rețineți că Java este case-sensitive.Este o bună practică sa introduceți comentarii la începutul unui program pentru a vă ajuta să descrieți programul creat. Acest lucru se face prin tastarea /* la începutul comentariului și  */   la finalul comentariului.

 

Programul va afișa textul:

Hello Vasile

Folosind un IDE

Aici este o listă a câtorva dintre IDE-urile disponibile:

 

BlueJ - www.bluej.org (freeware)

NetBeans - www.netbeans.org (freeware / open-source)

JCreator - www.jcreator.com (versiunea freeware disponibilă, este necesară achiziția versiunii pro)

Eclipse - www.eclipse.org (freeware / open-source)

IntelliJ IDEA - www.jetbrains.com (încercare / cumpărare necesară)

JBuilder - www.borland.com (încercare / cumpărare necesară)

 

Începătorii ar putea să se bucure de BlueJ și apoi să se mute pe alte IDE-uri ca JCreator, NetBeans, etc. Din nou este doar o chestiune de gusturi ale utilizatorului și zona de dezvoltare a software-ului.